Borsa İstanbul neden düştü? Borsa İstanbul'da kanlı gün!
Borsa İstanbul'da bugün eşi benzeri yaşanmamış bir hafta kapanışı yaşandı. Önce haftalardır yükselen ve hemen her gün rekor kıran BIST yüzde 5 üzeri getiri sağladı. Daha sonra aynı hareketi döviz kurları gerçekleştirdi. Hafta kapanışına saatler kala ise çok sert bir düşüş yaşandı.
Borsa İstanbul'da Ne Oldu?
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 8,52 düşüş yaşayarak 2.084,47 puan seviyesinden tamamladı.
BIST 100 endeksi, önceki kapanışına nazaran 194,07 puan değer kaybederken, toplam işlem hacmi de 77 milyar lira ile tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı.
Bankacılık endeksi yüzde 8,74 değer kaybı kaydederken, holding endeksi yüzde 9,33 düşüş yaşadı.
Borsa İstanbul'da tüm sektör endeksleri değer kaybederken, yatırımcısına en çok para kaybettiren ise yüzde 9,89 ile iletişim sektörü oldu.
Gün içerisinde 2.406,87 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören BIST 100 endeksi, üst üste 14 günlük yükseliş ve rekor rallisinin ardından çok hızlı şekilde 8,52 değer kaybıyla günü 2.084,47 puana gerilemesine karşın haftalık bazda tarihinin en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.
Borsa İstanbul'da gün ve hafta kapanışına doğru Borsa İstanbul'da endekse bağlı devre kesici sitemi iki kez devreye girdi.
BIST 100 Teknik Yorum
Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.200 ve 2406 seviyesinin tekrar direnç, 2.030 puanın destek konumunda evrildiğini söylemek şimdilik mümkün.
Yükselen kanalı çok hızlı ve neredeyse hiç düzeltme yapmadan geçen ardında çok fazla da GAP boşluğu bırakan BIST 100 endeksi bugün 2 GAP boşluğunu tek seferde kapattı. Bununla birlikte Borsa İstanbul tarihinde tüm endeksin devre kesiciye girdiği 4. gün olarak da tarihe geçmiş oldu.
Son iki saat içinde 2 kez devre kesici uygulamasına giren Borsa İstanbul endeksleri günü yüzde 8'den daha fazla değer kaybederek tamamladı.
Borsa İstanbul Neden Düştü?
Borsa İstanbul'un ralliye devam ettirdiği görüntüsü ile başladığı bugünde endeks 2406 puan seviyesine kadar yükseldi. Daha sonrasında ise çok kısa bir sürede endeks devre kesiciye girdi peki neden?
Yapılan net bir açıklama ya da kesin bir kaynak olmamakla birlikte 3 ana neden etrafında toplanılıyor.
1- İsmi açıklanmayan bir bakanın istifası: 2001 krizinde yaşanan kitapçık fırlatma olayına benzer bir olayın yaşandığına dair kulis bilgileri sosyal medya paylaşımlarında yer bulurken haberin çok hızlı yayılması düşüşün daha derinleşmesine neden olmuş olabilir.
2- BofA'dan 400 milyonluk hisse satışı: Bank of America'nın Türkiye Borsalarında ne kadar etkin bir rol oynadığını bilmeyen yoktur. Genel yatırımcı kanısı ise BofA alırsa yükselir, satarsa düşer... Bugün BofA'nın VİOP tarafında 400 milyon liralık bir short işlem açtığı ve sert düşüş yaşayan endeksin panik dalgasına yol açmasına neden olduğu düşünülüyor.
3- BDDK açıklaması: BDDK, TL'deki değer kaybının banka sermaye yeterlilik rasyolarında (SYR) yarattığı tahribatı azaltacak önlemler üzerinde çalışıyor. Bankacılık kaynakları TL'deki değer kaybının SYR'yi düşürücü etkisini telafi etmenin bir yolunun döviz bazlı sermaye olduğuna dikkat çekerek, sermaye niteliğine sahip cın sıkıntı yaşayabileceğini kaydettiler. Bu gelişme sonrası özellikle bankacılık sektörü hisselerinde sert satışa neden oldu.