Bollinger bantları nedir?

Bollinger bantları nedir?

Bollinger Bantları Nedir?

Bollinger Bantları finansal analist ve borsacı John Bollinger tarafından 1980’lerin başlarında geliştirilmiştir. Bollinger Bantları teknik analiz (TA) için sık olarak kullanılacak olan bir araçtır. Temelde, piyasada bulunan fiyat dalgalanmalarının yüksek mi yoksa alçak mı olduğunu ve aşırı alım veya aşırı satım durumları olup olmadığını gösteren bir osilatör ölçümüdür.

BB göstergesinin altında yatan ana fikir maliyetlerin ortalama değerin etrafında nasıl dağıldığının altını çizmektir. Bunun için göstergede bir üst bant, bir alt bant ve bir de ortada hareketli ortalama çizgisi (orta bant olarak da bilinir) bulunmaktadır. Yanlardaki bantlar piyasa fiyat hareketlerine tepki göstererek fiyat dalgalanması yüksek olduğunda genişler (orta çizgiden uzaklaşır) ve fiyat dalgalanması düşük olduğunda daralır (orta çizgiye yaklaşır).

Standart Bollinger Bantları formülü orta çizgiyi 20 günlük basit hareketli ortalama (SMA) olarak belirlerken, alt ve üst bantlar da piyasa dalgalanmasının SMA’ya (standart sapma olarak isimlendirilen) kıyaslanmasıyla hesaplanır. Bollinger Bantları göstergesi için standart formüller şu biçimdedir:

Orta çizgi: 20 günlük basit hareketli ortalama (SMA)

Üst bant: 20 günlük SMA + (20 günlük standart sapma x2)

Alt bant: 20 günlük SMA - (20 günlük standart sapma x2)

Standart BB formülleri 20 günlük periyotları kullanır ve üst ve alt bantları orta çizgiden iki standart sapma (x2) uzağa yerleştirir. Bunu yapmanın amacı fiyat verisinin en az %85’inin iki bant arasında hareket edeceğini garantiye almaktır ancak formüller farklı ihtiyaçlara veya alım satım stratejilerine göre bir kez daha düzenlenebilir.

Alım satım yaparken Bollinger Bantları nasıl kullanılır?

Bollinger Bantları sık olarak alışılmış finansal piyasalarda kullanılsa da, kripto para ticareti ortamlarında da kullanılabilirler. Doğal olarak, BB göstergelerini yorumlama ve kullanmanın çeşitli yolları vardır, ancak kişiler sadece Bollinger Bantlarını tek bir araç olarak kullanmaktan kaçınmalı ve alım/satım fırsatlarının bir göstergesi olarak görmemelidir. Bunun yerine BB diğer teknik analiz göstergeleriyle birlikte kullanılmalıdır.

Bunu aklımızda tutarak, bir kişinin Bollinger Bant göstergelerince sağlanan veriyi potansiyel olarak nasıl yorumlayacağını düşünelim.

Eğer fiyat hareketli ortalamanın üstüne yükselir ve üst Bollinger Bandını geçerse, piyasananın aşırı genişlediğini (aşırı alış durumu) varsaymak muhtemelen güvenlidir. Ya da eğer fiyatlar üst banda birden çok kez dokunursa, bu anlamlı bir direnç seviyesi gösteriyor olabilir.

Bunun tam tersine, belli bir varlığın fiyatı belirgin olarak düşerse ve alt banda birden çok kez dokunur veya bandın altına inerse, piyasanın aşırı satımda olması veya kuvvetli bir destek noktası bulmuş olması muhtemeldir.

Dolayısıyla, alım satım yapanlar BB’yi (diğer TA göstergeleriyle birlikte) alım satım amaçlarını belirlemek için veya piyasanın daha öncesinden hangi noktalarda aşırı alım ve aşırı satım şartları gösterdiğini gözden geçirmek için kullanabilirler.

Buna ilave olarak, Bollinger Bantlarındaki genişleme ve daralmalar, yüksek ve düşük dalgalanma vakitlerini tahmin etmeye çalışırken yararlı olabilir. Varlığın fiyatı daha dalgalı bir hayli (genişleme) bantlar orta çizgiden uzaklaşır veya fiyat daha az dalgalı bir hayli (daralma) bantlar orta çizgiye yaklaşır.

Dolayısıyla, Bollinger Bantları piyasa dalgalanmalarını analiz etmek ve gelecek hareketleri tahmin etmek için kısa vadeli alım satımlara daha uygundur. Bazı alım satım yapan kişiler bantlar aşırı genişlediğinde piyasa trendinin konsolidasyon dönemine veya yön değişimine yaklaştığını varsayar. Aksine, bantlar çok sıkıştığında piyasanın patlayıcı bir hareket yapmaya hazırlandığı varsayılır.

Piyasa maliyetleri yatay yönlü seyrettiğinde, BB ortadaki basit ortalama çizgisine doğru daralma eğilimi gösterir. Genellikle (ama daima değil) düşük dalgalanma seviyesi ve sıkı deviasyon seviyeleri dalgalanmanın yükseldiği an gerçekleşme eğilimi gösterecek olan büyük ve patlayıcı hareketlerden önce gelir.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu