Blok zinciri (Blockchain) nedir? Blok zinciri nasıl çalışır?

Blok zinciri (Blockchain), dağıtılmış, halka açık bir bilgisayar ağı tarafından kontrol edilen dijital bir defterdir. Blok zinciri nasıl çalışır ve sektörleri nasıl geliştiriyor gibi soruların cevabını verdik.

Blok zinciri nedir?

Blok zinciri, merkezi olmayan bir veri tabanı yapısı veya işlemleri şeffaf bir şekilde kaydeden dijital bir kayıt defteridir. Blok zincir birçok dijital para biriminin temeli olarak hizmet eder. 

Blok zinciri teknolojisinin özel özellikleri ademi merkeziyetçilik, değişmezlik ve şeffaflıktır.

“Kendi bankanız olun”, Bitcoin ve blockchain sahnesinde yaygın bir slogandır. Ama neden kendi bankan olmak istiyorsun? Kripto topluluğunun bazı kesimleri, para üzerindeki kontrolün merkezi olarak kurumların elinde olduğu için mevcut bankacılık sistemini eleştiriyor. Böyle bir merkezi sistemin uzun vadede güvenli ve güvenilir olup olmayacağı sorusu ortaya çıkıyor. Örneğin, merkezi bir sistem, defteri kebirlerde hiçbir değişiklik yapılmamasını nasıl garanti eder? Bir kaza veya siber saldırıya karşı kendini nasıl korur? Sadece yetkili kişilerin hassas verilere erişmesini nasıl sağlayabilir?

Bu tür tehlikeler ve belirsizlikler, merkezi olmayan bir çözümle azaltılabilir.

Yeni Başlayanlar İçin Blok Zinciri

Blok zinciri, Bitcoin ve diğer birçok dijital para biriminin bel kemiğidir. Sonuçta, yapılan tüm işlemleri şeffaf bir şekilde belgeleyen açık bir defteri kebirdir. Bu defter merkezi olarak depolanmaz, ancak düğüm adı verilen birçok farklı bilgisayarda depolanır ve güncellenir. Merkezi olmayan depolama, bir blok zincirinin herhangi bir merkezi otorite tarafından yönetilmesi gerekmemesini sağlar.

Blok zinciri, işlem verilerinin birbirine bağlı olduğu bir blok zinciri olarak görselleştirilebilir. İşlemler bloklar halinde birleştirilir, geçerliliği kontrol edilir ve Proof of Work (Bitcoin için) adı verilen bir süreçte önceki blok zincirine eklenir.

İş kanıtı yaklaşımıyla, yalnızca sık deneme yanılma yoluyla çözülebilen aritmetik görevlerin çözülmesi gerekir. Bu, işlemlerin hesaplanması ve güvence altına alınması için yeterli çalışmanın yapılmasını sağlar. Proof-of-work yaklaşımı son derece enerji yoğundur, bu nedenle elektrik ve donanım maliyetleri bir dolandırıcılık girişimini anlamsız hale getirir.

İş kanıtı yaklaşımına ek olarak, hesaplama kapasitesinin belirleyici olmadığı, ancak ilgili kripto para birimindeki payların (tokenler veya madeni paralar) olduğu Proof-of-Stake yaklaşımı gibi başka yöntemler de vardır.

Blok zincirinin geliştirilmesi

Blok zincirinin gelişimi, Bitcoin teknik incelemesinin 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından yayınlanmasından bu yana büyük adımlar attı. Artık blok zincirinin bir finansal işlem defteri işlevinin çok ötesine geçen olası kullanımları var. Örneğin, akıllı sözleşmeler (bir program koduna gömülü sözleşmeler), çok çeşitli idari ve süreç uygulamalarının işlenebileceği bir blok zincirinde saklanabilir. Bu akıllı sözleşmelerin yürütülmesi gerçek zamanlı olarak izlenebilir - açık kaynak kavramının mantıksal olarak daha da geliştirilmesi olarak, blok zinciri ile açık yürütme mümkündür.

Hızlı blok zinciri gelişimi sayesinde, sağlık verileri gibi hassas veriler veya gayrimenkul gibi mülkiyet yapıları bir blok zinciri aracılığıyla organize edilebilir ve kontrol edilebilir. Aynı zamanda, bir blok zinciri dizinine yapılan her giriş sonsuza kadar izlenebilir ve silinemez veya değiştirilemez. Şirketler buna göre bu teknolojiyi araştırmakla ilgileniyorlar. Ana motifler güvenlik, şeffaflık ve artan verimlilik yönleridir. Süreçleri güvenli bir altyapı üzerinden otomatikleştirme ve böylece veri manipülasyonu riskini önleme imkanı birçok kurum ve şirket için oldukça cazip görünmektedir.

Unutulmamalıdır ki “tek blok zinciri” diye bir şey yoktur. Bunun yerine, bir blok zinciri çok farklı şekilde tasarlanabilir. Bir otoritenin yönetiminde kullanılan bir blok zinciri, örneğin çok sayıda uygulamanın dayandığı en iyi bilinen blok zinciri olan Bitcoin blok zincirinden farklı şekilde tasarlanmıştır.

Blok zinciri nereden geliyor?

Blok zincirinin tarihi, Bitcoin tarihi ile güçlü bir şekilde bağlantılıdır. 2008'de beyaz kağıt  Bitcoin: Eşler Arası elektronik nakit sistemi  yayınlandı. Bu teknik incelemede, merkezi olmayan bir şekilde organize edilmiş bir para sistemi konsepti sunuldu.

Ademi merkeziyetçilik ve kriptografi

Blok zincirinin önemli bir yönü, ademi merkeziyetçiliğidir. Bunun gücü değişebilse de, tüm uygulamaların ortak bir yanı vardır: blok zinciri tek bir bilgisayarda bulunmaz. Ek olarak, yüksek düzeyde güvenliği garanti eden kriptografik prosedürler kullanılır.

Değerlerin doğrudan gönderilmesi

İnternet bilgilerin gönderilmesine izin verir, ancak değerlerin gönderilmesine izin vermez. Bir aracıya güvenmek zorunda kalmadan varlıkları veya hassas verileri göndermek için yeterince güvenli bir altyapı sunduğu için blok zinciri tam olarak burada devreye giriyor. Eşler arası terimi de bu bağlamda sıklıkla kullanılır.

Değişmezlik

Bir zamanlar blok zincirinde depolanan katkıların blok zincirinden çıkarılması son derece zordur. Bunu yapmak için, blok zincirinin depolandığı tüm düğümlerin, onu manipüle etmeye ortaklaşa karar vermesi gerekir. Nihayetinde herkes bir düğüm kurabileceğinden, bu olasılık neredeyse imkansızdır.

Şeffaflık

Adem-i merkeziyetçiliğin derecesine bağlı olarak, blok zincirine dayalı bir sistem çok şeffaftır. İşlemler neredeyse tüm dijital para birimleri için izlenebilir. Proof-of-work sistemini kullanarak blok zincirine kimin hangi blokları eklediğini görebilirsiniz. Aynısı, herkesin erişebileceği bir blok zincirinde depolanan diğer veriler için de geçerlidir.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu