Bakan Bilgin'den emeklilere müjdeli haber: İntibak zammı yapılacak mı?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından intibak yasasında değişim yapılması için çalışma başlatıldı. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren intibak değişikliği nasıl olacak? İntibak yasasından kimler yararlanacak? İntibak zammı ne kadar olacak? İşte detaylar…
1 Ekim’de TBMM’nin açılması ile birlikte Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmanı görüşülmeye başlanacak. Ayrıca, 2000 ve 2008 yılından sonra emekli olan vatandaşların maaş hesaplamasıyla ilgili düzenleme yapılması planlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından EYT’liler ve İntibak Yasası ile ilgili önemli açıklamalar yapıldı. TBMM’nin ana gündem maddeleri arasında yer alan emekli yaş sınırı ve prim gün ödeme sorunlarının tamamen çözüleceği belirtildi. İntibak Yasası’nın çıkması halinde emekli vatandaşlar arasındaki maaş farkları da ortadan kaldırılacak. SSK ve Bağ-Kur üzerinden emekli olan vatandaşların maaşları arasında uçurum bulunuyor. Özellikle Bağ-Kurlu emeklilerinin en düşük maaş seviyesine sahip olması tepki çekiyor. İntibak Yasası ile birlikte maaş farkları kapatılacak. Böylece Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yüzde 70 ila 80 oranında zam yapılması bekleniyor.
İntibak Yasası ne zaman çıkacak?
TBMM’nin yeni yasama döneminin başlamasıyla birlikte Torba Yasa teklifi görüşülecek. 60 ila 80 maddeden oluşan torba yasa teklifinin sonuca bağlanması ile diğer konulara geçilmesi bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından EYT’lilerin kademeli olarak emekli olması için Aralık ayı işaret edilmişti. EYT’lilerle ilgili düzenleme ve İntibak Yasası’nın 2022 yılı içerisinde tamamlanması bekleniyor. 2023 Ocak ayından itibaren ise emeklilikte yaşa takılan vatandaşlara kademeli olarak emeklilik hakkı tanınacak. İntibak Yasası kapsamında maaşına zam bekleyen emekliler ise Ocak zammı ile birlikte yeni maaş hesaplamasına tabi tutulacak.
8 Eylül 1999 tarihinden önce emekli olan vatandaşların ortalama maaşı 5 bin TL olarak belirlendi. Lakin, 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşlara 3 bin 500 TL maaş ödemesi yapılıyor. Bu durum 2008’den sonra emekli olanlar için daha da kritik önem taşıyor. Zira, 1999 öncesi ve 2000 yılında emekli olmak için 5 bin prim gün sayısı yeterli oluyordu. Prim gün sayısının artmasına rağmen emekli maaşı düşük olan vatandaşların sorunlarına çözüm üretilecek. İntibak yasası ile emeklilerin maaşlarının 6 bin TL’ye kadar yükseltilmesi planlanıyor.