Kuraklık bu sefer de balı vurdu

Kuraklık bu sefer de bal üretimini sekteye uğrattı. İstanbul Bal Üreticileri Birliği Kurucu Başkanı Yalçın Sezer, dört yıl önceye kıyasla üretimin neredeyse yarıya indiğini söyledi.

İstanbul Bal Üreticileri Birliği Kurucu Başkanı Yalçın Sezer, iklim değişikliğinin getirisi olan kuraklığın, bal sektörüne olumsuz etkileri hakkında konuştu. Buna göre dört yıl önce 12 ayda 106 bin ton bal elde ettiklerini belirten Yalçın, bu rakamın 2021 yılında 60 bin tona kadar gerilediğini, neredeyse üretimlerinin yarısını kaybettiklerini söyledi. Öte yandan arıcılar da kış aylarında normalin üzerinde seyreden sıcaklık nedeniyle arılarının öldüğünü ifade etti. Son 15 yıldır İstanbul Esenler’de arıcılık yapan Fikret Aslan, “Yalnızca bu yıl içerisinde binlerce arım öldü.” diye konuştu.

Önce Çöl Sıcağı, Ardından Su Baskını

İklim dengesizliği, Türkiye’de ve tüm dünyada sıcaklıkların normalin üzerinde seyretmesine neden oluyor. Bunun sonucu olarak da yaz ayları, çöl sıcaklarını aratmıyor. Hemen sondasında peş peşe gelen su baskınları da verimliliği düşürüp, kuraklığa zemin hazırlıyor. Üretimin hemen her alanını etkileyen bu doğal hava koşullarındaki dengesizlik, şimdi de bal sektörünü sekteye uğratıyor.

Bilhassa yeme içme üretiminde bal sektörünün oldukça zor zamanlar geçirmesine neden olan kuraklık, sadece dört yılda bal rekoltesinin neredeyse yüzde 50 oranında düşmesine neden oldu. Yalçın Sezer, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada “Bundan 20 sene evvel kovan başı verimlilik 25 kilogram iken bugün bu rakam Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre 13 kilograma kadar gerilemiştir.” dedi.

Koloniler Küçülüyor, Verimlilik Düşüyor

Konuya ilişkin açıklama yapan pek çok arıcı, son yıllarda yaşanılan kuraklık sebebiyle binlerce arısının telef olduğunu söyledi. Yaşanılan bu kayıp nedeniyle arı kolonilerinin gittikçe küçüldüğünü belirten arıcılar, küçülen kolonilerdeki verimliliğin de eş oranda düştüğünü sözlerine ekledi. Ayrıca en büyük sorunlarından birinin de piyasada bulunan sahte ilaçlar olduğunu ifade eden Fikret Aslan, bu sahte ilaçlar yüzünden 10 kovanında 3 bin arısının öldüğünü söyledi.

Kuraklık sebebiyle bal üretimlerinin her yıl daha da düştüğünü ifade eden İstanbul Bal Üreticileri Birliği Kurucu Başkanı Yalçın Sezer, geride kalan son birkaç yıla baktıklarında oldukça ciddi bir verimlilik düşüşü olduğunu söyledi. Günümüzden 20 yıl öncesinde kovan başı bal üretim miktarının 25 ile 30 kilogram arasında değiştiğini kaydeden Sezer, bu oranın Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre günümüzde 13 ile 14 kilograma kadar düştüğünü sözlerine ekledi. Kaybedilen üretimin en büyük nedenini küresel ısınmaya bağlı kuraklık olarak değerlendiren Yalçın, olumsuz koşullara çevre kirliliği ve sanayileşmeyi de ekledi. Arıların değişen iklim koşullarına adaptasyonunun bir hayli zor olduğunu sözlerine ekleyen Sezer, son yıllarda arıcılığa karşı olan ilginin arttığını, bunun da beraberinde pek çok farklı yan sanayiciler ortaya çıkarttığını ifade etti. Yalçın, “Haliyle kullanılan ilaçların sahte üretim olma olasılığı daha da yükseliyor bu yan sanayicilerin artışına doğru orantıda. Bu da binlerce arının ölümüne sebep oluyor.” dedi.

İklim değişikliğine bağlı olarak kuraklığın kendini son yıllarda daha çok gösterdiğini belirten Sezer, bu nedenle 2016 yılında 106 bin ton yıllık bal üretimlerinin, 2021 yılı itibariyle 60 bin tona kadar gerilediğini söyledi. Bu oranın oldukça büyük bir kayıp olduğuna dikkat çeken Sezer, üretimlerinin neredeyse yarı yarıya düştüğünü sözlerine ekledi. Sezer konuşmasını, arıcılık sektörüne destek verilmesinin ne denli önemli olduğunu belirterek bitirdi.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu