Arbitraj alım satımı nedir?

Arbitraj alım satımı, farklı piyasalardaki fiyat farklarından faydalanan, nispeten düşük riskli bir alım satım stratejisidir.

Arbitraj alım satımı nedir?

Arbitraj alım satımı, bir varlığı eş zamanlı bir piyasadan alıp ve diğerinde satarak kar elde etmeyi hedefleyen bir alım satım stratejisidir. Bu işlem genelde, aynı varlığın işlem gördüğü farklı borsalar arasında yapılır. Bu finansal araçların arasındaki fiyat farkı teoride sıfır olmalıdır, çünkü işlem gören varlıklar bütünüyle aynıdır.

Arbitraj alım satımı yapan kişilerin (arbitrajör) karşısındaki güçlük sadece bu fiyat farklarını bulmak değil, hemde bu farklar üzerinden hızla işlem yapabilmektir. Diğer kişilerin de bu fiyat farkını görmesi muhtemel olduğundan, kar elde etmek için zaman aralığı bir hayli kısadır.
Buna ilave olarak, arbitraj alım satımları genelde düşük riskli olduğundan getiriler de çoğunlukla düşüktür. Bu da arbitraj alım satımı yapanların hem hızlı davranması hem de dişe dokunur bir kazanç elde etmek için büyük miktarda sermayeye sahip olması gerektiği manasına gelir.

Kripto para alım satımı yapanların hangi arbitraj alım satım türlerini kullanabileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Şimdi bu farklı türlerden bahsedeceğiz.

Arbitraj alım satımı türleri

Dünyanın farklı yerlerinde bulunan ve farklı piyasaları kullanan kişilerin faydalandığı pek çok farklı arbitraj stratejisi türü vardır. Fakat söz konusu kripto para alım satımı olduğunda bazı türlerin kullanımı daha yaygındır.

Borsa arbitrajı nedir?

Arbitraj alım satımının en yaygın türü, kullanıcının aynı kripto varlığı bir borsadan alıp diğerinde sattığı borsa arbitrajıdır.

Kripto paraların fiyatı hızla değişir. Aynı varlığın farklı borsalardaki emir defterine bakarsanız, fiyatların nerdeyse hiçbir zaman aynı anda birbirine eşit olduğunu göremezsiniz. İşte bu noktada, arbitraj alım satımı yapanlar devreye girer ve bu küçük farklardan yararlanarak kar elde etmeye çalışır. Böylece, farklı alım satım platformlarındaki fiyatlar belirli bir aralık içinde kalacağından piyasa daha verimli duruma gelir. Bu bağlamda, piyasa verimsizlikleri fırsat manasına gelebilir.

Peki, bu uygulamada nasıl çalışır?

Binance ve diğer bir borsa arasında Bitcoin fiyatında farklılık olduğunu varsayalım. Arbitraj alım satımı yapan bir şahıs bunu gördüğünde, Bitcoin'i daha düşük fiyatın olduğu borsadan satın almak ve daha yüksek fiyatlı borsada satmak isteyecektir. Tabi ki zamanlama ve işlemi gerçekleştirme son derece önemlidir. Bitcoin, nispeten olgun bir piyasadır ve borsa arbitraj fırsatları çok kısa fırsat aralıklarına sahip olma eğilimindedir.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu