Aracı kurumların Merkez Bankası faiz kararına karşı yorumları nasıl?

TCMB, Ekim PPK toplantısında piyasa beklentisi üzerinde 200 baz puan indirim çıkınca piyasalar hareketlendi. Faiz kararını ekonomistler nasıl değerlendirdi?

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan TCMB faiz kararı analizi şu şekilde:

TCMB Politika Faizini 200 baz puan aşağı çekerek yüzde 18’den yüzde 16,00’ya indirdi. Politika faizi, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun önceden vurguladığı yüzde 16,98 olan çekirdek enflasyonun altına geriledi. TCMB, karar metninde 23 Eylül'deki mesajlara paralel mesajlar verdi. Karar metninde, 'geçici enflasyon' vurgusu yapıldı. Metinde, ''Yüksek global enflasyonun, enflasyon beklentileri ve global finansal piyasalar üstündeki etkileri yakından izlenmekle beraber, gelişmiş ülke merkez bankaları enflasyondaki yükselişin talep kompozisyonundaki normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla beraber büyük ölçüde geçici nitelikte olacağını değerlendirmektedir.'' ifadesine yer verildi. Para politikasının en temel hedeflerinde bir değişikliğe yol açmadan sürdürülebilir finans uygulamalarını uzun süreli bir politika olarak destekleme kararı alınarak 200 baz puan indirime gidildi.

Karar metnine , ''Arz yönlü arızi öğelerden kaynaklı politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yılsonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı değerlendirildi'' ifadesi eklendi. Bu ifade önden yüklemeli faiz indimi olarak algılanabilir. Kasım ve Aralık aylarında TCMB'nin politikası yakından takip edilecek. TCMB’nin beklentilerin üzerinde faiz indirimi sonrasında TL varlıklar değer kaybetti. Dolar / TL 9,49'u seviyesini test etti.

Akbank tarafından hazırlanan TCMB faiz kararı analizi şu şekilde:

TCMB, politika faizini 200 baz puan indirerek yüzde 16'ya çekti. Karar metninde ön plana çıkan noktalar:

Küresel Ekonomik Görünüm: TCMB, global ekonomik aktivitenin ilk yarıda toparlanma gösterdiğini fakat son zamanlarda açıklanan güven endekslerinin, salgının da etkisiyle gerilemeye başladığını belirtiyor. Buna paralel olarak aşılamalardaki artışa rağmen, yeni varyantların global ekonomik aktivite üstünde aşağı yönlü risk unsuru olduğunun önemini belirtiyor. Dolayısıyla global ekonomik aktiviteye ilişkin olarak daha muhafazakâr bir görüş ortaya koyuyor.

Yurt İçi Ekonomik Aktivite: TCMB, öncü göstergelerin ekonomik aktivitenin kuvvetli seyrettiğine işaret ettiğini belirtiyor. TCMB bu kuvvetli eğilimde, dış talebin katkısını vurguluyor.

Aşılamanın genele yayılması ise, salgından daha olumsuz etkilenen sektörlerin canlanmasına ve ekonomik aktivitenin kompozisyonunun daha dengeli gelişmesine destek oluyor. TCMB, son zamanlarda dayanıklı tüketim malları talebinin yavaşladığına, dayanıksız tüketim mallarında ise toparlanma gözlendiğini belirtiyor.  Dolayısıyla faiz indiriminin daha çok borçlanma ile finanse edilen dayanıklı tüketim malları isteğine yakın gelecekte destek vermesi beklenebilir.

Enflasyon Görünümü: TCMB enflasyonda yaşanan yükselişte, gıda ve başta enerji olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışların, tedarik kısıtlarının, idare edilen/yönlendirilen fiyat artışlarının ve açılmaya bağlı gelişmelerin etkili olduğunu belirtiyor ve ilgili etkilerin geçici faktörlerden kaynaklandığını değerlendiriyor.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu