Alman ekonomisinde büyüme hız kaybetti

Alman ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,8'lik büyüme gösterdi.

Alman ekonomisi, salgının yayılmasını engellemek için uygulanan kısıtlamaların hafifletilmesinin özel tüketimi artırması sebebiyle bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,8'lik büyüme gösterdi.

Almanya Federal İstatistik Ofisinin öncü verilerine göre, ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,8 oranında büyüme gösterdi. Piyasa beklentisi ekonominin yüzde 2,2 büyümesi yönündeydi.

Destatis, Alman ekonomisindeki toparlanmanın yaz aylarında da süreceğini belirterek, üçüncü çeyrekteki büyümenin büyük oranda yüksek özel tüketici harcamalarından kaynaklandığını kaydetti.

Ülke ekonomisi, salgının yayılmasını engellemek amacıyla uygulanan katı ve uzun kısıtlamaların özel tüketimi yavaşlatması sonucunda bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2 daraldıktan sonra, ikinci çeyrekte söz konusu kısıtlamaların gevşetilmesinin etkisiyle yüzde 1,9 büyüme göstermişti.

Alman sanayide önemli ara ürünler için devam eden malzeme sorunları sebebiyle, Alman ekonomisine yönelik beklentiler son zamanlarda negatife döndü.

Almanya'da ekonomik büyümenin en önemli göstergesi olan Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, ekim ayında 97,7 puana düşerek düşüşünü art arda dördüncü aya da taşırken, tedarik darboğazlarının Alman ekonomisini zorlu bir sonbahar dönemiyle karşı karşıya bıraktığı aktarılmıştı.

Ülkenin önde gelen 5 ekonomik düşünce kuruluşu, 14 Ekim tarihinde tedarik zincirindeki problemlerin sanayi üretimini yavaşlatması sebebiyle 2021 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,7'den 2,4'e indirmişti.

Bu indirimin ardından, 27 Ekim'de de Alman hükümeti, bu yıl için daha önce yüzde 3,5 olarak açıklanan resmi büyüme beklentisini Kovid-19 salgınının kalıcı etkileri ve tedarik zincirindeki sorunlardan dolayı aşağı yönlü revize ederek yüzde 2,6'ya çekmişti.

Analistler, tedarik darboğazlarına ek olarak, tekrar artış gösteren koronavirüs vaka sayılarını da Alman ekonomisi için risk olarak değerlendiriyor. Öte yandan, yüksek enerji fiyatlarının tetiklediğini enflasyon, ekim ayında yüzde 4,5 ile 1993 yılından bu yana en yüksek düzeyine çıkarak şirketler ve tüketiciler için bir yük oluşturmaya devam etti.

Almanya'da ekonomi, Kovid-19 pandemisinin neden olduğu sağlık ve ekonomik kriz sebebiyle 2020 yılında yüzde 4,9 daralarak 10 yıldır süren büyüme trendine son vermişti.

ING Almanya Baş ekonomisti Carsten Brzeski, konuya yönelik yaptığı değerlendirmesinde, ''Alman ekonomisi büyüyor fakat yeterince güçlü değil, tedarik zincirindeki kesintiler ve yüksek enerji fiyatları, Alman ekonomisinin kriz öncesi düzeylere dönüşünü geciktirecek.'' ifadelerine yer verdi.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu