ALES sınavına nasıl hazırlanılır?
Ülkemizde sınav sistemine göre bir yerlere yerleşildiğinden dolayı her yıl gerçekleştirilen bazı sınavlar vardır. Bu sınavlardan biri de ALES sınavı olmaktadır. Peki, ALES sınavına nasıl hazırlanılır? ALES nedir? ne işe yarar? İşte, ALES ile ilgili detaylar...
ALES Nedir? Ne İşe Yarar?
Ülkemizde, eğitim hayatımız boyunca birçok sınavla karşılaşırız. Bu sınavlardan biri de Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı yani ALES’tir. Açılımından da anlaşılacağı üzere ALES, yüksek lisans yapmak; araştırma görevlisi, okutman gibi akademisyenlik görevlerine başvuruda bulunmak gibi noktalarda adayların kullanabilecekleri puanı sağlayan bir sınavdır. Sınav süresi 150 dakikadır. Ayrıca eğitim hayatına devam etmesi için yurt dışına gönderilecek olan öğrencilerin, ALES sınavından istenilen düzeyde bir puan alması mecburidir.
Sınav daha önceleri yılda iki kere yapılırken son birkaç yıldır 3 kez yapılmaya başlanmıştır ve aldığınız puan tam 5 yıl süresince geçerlidir. Bu KPSS gibi diğer sınavlar ile karşılaştırıldığında oldukça iyi bir geçerlilik süresidir. Bu uzun süre sayesinde, akademik kariyer arzu eden adayların ALES sınavından sadece bir kere yeterli puanı aldıklarında, yıl kaybı ya da buna benzer başka bir durum söz konusu olmadığı taktirde yüksek lisans ve doktora süreçlerini ikinci bir sınava ihtiyaç duymadan rahatlıkla tamamlayabilirler.
ALES Sınavı Hangi Bölümlerden Oluşmaktadır?
Sınav, sayısal ve sözel olmak üzere temel iki kategoriye ayrılmaktadır. Her iki kısımda 50 adet sorudan oluşur. ALES, sınava giren öğrencilerin, teknik bilgisini ölçmekten ziyade bahsi geçen alanlardaki beceri ve kabiliyeti saptamaya çalışır. Sözel ve sayısal mantık soruları bu gayretin iyi bir örneğidir.
ALES Sınavına Ne Zaman Başvurabilirim?
Adaylar için ALES sınavını işlevsel kılan durumlardan biri de sınava henüz lisans eğitimini tamamlamamışken girilebiliyor olmasıdır. Yani sınava başvuruda bulunabilmek için lisans programınızdan mezun olabilecek bir yeterlilikte bulunmanız yeterlidir. Bu sayede akademik kariyer planlarınızı aksatmadan gerçekleştirebilir, lisans eğitiminizi tamamlamadan yeterli puana sahip olup mezuniyetinizin hemen akabinde yüksek lisans başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
ALES Sınavına Nasıl Hazırlanabilirim (Sözel) ?
Her şeyden önce bir sınava nasıl hazırlanılması gerektiği sorusunun cevabı kişiden kişiye değişiklik arz edebilir. Adayın hazır bulunuşluğu, önceki öğrenmeleri gibi değişkenler bu sorunun cevabını doğrudan etkileyebilecek niteliktedir. Ancak genel bir profil çizmek gerekirse:
- ALES sınavı Türkçe bilginizi teknik açıdan ölçmekten ziyade, sözel yeteneğinizi belirlemeye çalışır. Bu sebeple sınavda okuduğunu anlama çok büyük bir öneme sahiptir. Eğer gündelik yaşamanızda da düzenli olarak kitap okuyan biri iseniz bu size sınavda çok büyük bir yarar sağlayacaktır. Eğer bu altyapıya sahip değilseniz günlük okuma çalışmaları yapmak sınava hazırlanmanıza doğrudan katkıda bulunacaktır.
- ALES sınavında sorulan soru tiplerini incelemek ve hangi noktada ya da noktalarda eksikleriniz olduğunun tespit etmek varsa konu eksiklerinizi gidermek arzuladığınız puanı elde etmeniz için hayati bir öneme sahip olacaktır.
- Bu noktada eksikliğinizi tespit etmenin en iyi yollarından biri elbette çıkmış soruları deneme formatında çözmeniz olacaktır. Hangi soru tipinden kaç yanlışınız olduğunu öğrendikten sonra eksik kaldığınız noktaların üzerine gitmeli, zorlandığınız soruların sizi korkutmasına izin vermemelisiniz.
- Sınavdaki en kritik soru tiplerinden biri olan paragraf soruları için bol okuma egzersizleri yapmalı, soru çözümüne dair pratiğinizi geliştirmelisiniz.
- Sözel mantık, genelde doğru bir yöntemle çözüldüğünde tamamı doğru yapılan bir soru tipidir. Bu sebeple sözel mantık soru tipine ayrı bir önem vermeniz sınavdaki başarınız için belirleyici bir rol üstlenebilir.