ADESE'de İşlem Yapan İki Kişiye SPK'dan Suç Duyurusu ve Para Cezası

Sermaye Piyasası Kurulu, ADESE pay piyasasında usulsüz işlem yapan sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunarak spekülatörlere en az beş yüz bin lira para cezası kesti.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Adese Gayrimenkul Yatırım AŞ (ADESE) pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgili olarak yapılan incelemeler sonucunda, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun (SPKn) 107. maddesinin birinci fıkrası kapsamında kanuna aykırı işlem yaptığı tespit edilen şahıslar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Elde Ettikleri Gelirin İki Katı Ceza

Suç duyurusunda bulunulan isimler arasında Enes Kıvrak ve Umut Utkan yer alıyor. Bu kişilerin, ADESE pay piyasasında gerçekleştirdikleri işlemlerle kanuna aykırı eylemlerde bulundukları belirlendi. Söz konusu şahıslar hakkında, SPK’nın 107/1 maddesi çerçevesinde suç duyurusunda bulunuldu.

Bu şahısların 6362 sayılı SPKn’nun 107/3 hükmü uyarınca etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmeleri için belirli bir süre içinde belirlenen miktarı ödemeleri gerekiyor. Kurul kararından itibaren 15 gün içinde, en az beş yüz bin Türk Lirası olmak üzere elde ettikleri veya elde edilmesine sebep oldukları menfaatin iki katı tutarını Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın e-tahsilat hesabına yatırmaları gerekiyor. Ödemenin ardından da ilgili belgelerin SPK’ya ibraz edilmesi gerekiyor.

Ayrıca bu kişilerden Enes Kıvrak adlı şahsa SPK tarafından piyasa dolandırıclığı ve bilgi suistimali suçlarından borsada ve diğer teşkilatlandırılmış piyasalarda iki yıl işlem yasağı getirildi.