7’nci yargı paketi için geri sayım başladı! Mahkemeye gitmeden çözülecek sorunlar…

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 7’inci yargı paketinin detayları ortaya çıktı. Arabuluculuk sisteminin önemi artıyor. Yargı paketi kapsamında hangi davalar için mahkemeye gitmeye gerek kalmayacak? Kira davalarına arabulucular mı bakacak? İşte detaylar…

1 Ekim’de yeni yasama döneminin açılışını yapacak olan TBMM’nin gündeminde birbirinden önemli konular yer alıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan sosyal destek paketleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı EYT’liler ve intibak düzenlemesi, asgari ücret zammı gibi konuların ilk etapta görüşülmesi planlanıyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 7’inci yargı paketinin de Kasım ayı içerisinde Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Yeni yargı paketi ile arabuluculuk sisteminin güçlendirilmesine yönelik adımlar atılacak. Mahkemelerdeki yoğunlukların artmasından dolayı arabuluculuk sisteminin ek destek sağlaması bekleniyor. Ülkemizde 2012 yılından itibaren uygulanan arabuluculuk sistemi başarılı sonuçları ile dikkat çekiyordu. Taraflar arasındaki anlaşmazlıkların mahkemeye taşınmasına gerek kalmadan arabulucular aracılığı ile çözüme kavuşturulması sağlandı. Arabuluculara başvuran vatandaşların yüzde 50’si tarafından davanın mahkemeye taşınmasına ihtiyaç duyulmadan çözüldüğü görüldü. Arabuluculara en çok başvuran grup işçi ve işveren oldu. İşçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde arabulucular yüzde 57 oranında başarı sağladı. Arabuluculuk sisteminin doğru bir şekilde hizmet vermesi ve mahkemelerdeki yoğunluktan dolayı dava sürelerinin uzaması Adalet Bakanlığı’nın harekete geçmesine neden oldu. 


Kira ve kat mülkiyeti konuları arabuluculara devredilecek


Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 7’inci yargı paketinin içerisindeki en önemli konulardan biri kira ve kat mülkiyeti oldu. Kira ve kat mülkiyetinden dolayı sorun yaşayan vatandaşların çözüm için mahkemeye gitme zorunluluğu ortadan kaldırılacak. TBMM tarafından 7’inci yargı paketinin onaylanması halinde kira ve kat mülkiyeti sorunları arabuluculara devredilecek. Enflasyon oranlarının artmasından en çok etkilenen alan konut satışları ve kira fiyatlarının zamlanması oldu. Fahiş kira bedellerine karşı binlerce kiracının mağdur olduğu belirlendi. Kira davalarının sayısı her geçen gün artıyor. Kira yapılacak zam oranının yüzde 25’i geçmemesi şartı da konut sahipleri tarafından ihlal ediliyor.

Ev sahibi ve kiracı arasındaki uyuşmazlıklar yüzünden yargının yükünün arttığı tespit edildi. Kiracılar artık şikayet merci olarak arabuluculara başvuru yapabilecek. Bu sayede davaların hızlı bir şekilde çözülmesi sağlanacak. Ek olarak vatandaşlar mahkeme masraflarını ödemek zorunda kalmayacak. Bir davanın mahkemeye taşınması halinde avukat ve bilirkişi ücreti ödenmektedir. Ayrıca mahkeme masrafları, keşif ve istinaf ücretlerininde ödenmesi gerekmektedir. Arabulucuların incelediği bir dava için bu tür masraflar oluşmaz. Ayrıca, kat mülkiyeti hakları kapsamında park yeri, komşular arasındaki uyumsuzluklar, kira tahliyesi vb. gibi sorunlarda arabulucular tarafından çözüme kavuşturulacak. TBMM tarafından 7’inci Yargı Paketi’nin yılbaşından önce karara bağlanması bekleniyor.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu