3600 ek gösterge hangi emeklilerin ikramiyesine yansıyacak?

3600 ek gösterge son dönemde en yakın takip edilen konulardan birisi. Peki 3600 ek gösterge hangi emekli vatandaşların ikramiyesine yansıyacak? Her emekli vatandaş 3600 ek göstergeden faydalanabilecek mi?

Memurların ek göstergesinde toplam 600 puan artışı gerçekleştiren ve polis, öğretmen, din görevlileri, hemşire başta olmak üzere bazı belirli meslek grupları ek göstergesine toplam 3600’e yükselten düzenleme 15 Ocak 2023 tarihinde tamamen yürürlüğe girecek. Mevcut emekli olmuş olan vatandaşlar bu tarihten itibaren ek gösterge artışından kesintisiz bir şekilde yararlanmaya başlayacak. Yeni ek göstergesinden kaynaklı emekli ikramiyelerinde meydana gelecek olan artıştan ise bu yıl içersinde emekli olanların bazıları faydalanabilecek.

Yaş haddinden kaynaklı emekli olan vatandaşlar ek gösterge ikramiyesinden faydalanabilecek mi?

Bir devlet üniversitesi kapsamında öğretim üyesi olarak görev yapıyorum. Yaş haddinden kaynaklı 1 Aralık 2022 tarihinde emekli olabileceğim. Yaş haddi sebebi ile 31 Aralık 2020 tarihinden önce emekliye ayrılan devlet memurları ek gösterge yasasından dolayı emekli ikramiyesi artışlarına faydalanabilecek mi?

Memurlara yönelik ek göstergede artış yapılmasına yönelik kanun 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Mevcut olan emekliler gelecek yıldan sonra rahatlıkla yeni ek göstergeler üzerinden aylıklarını alabilecekler. Ancak emekli ikramiyesi emekli olunan tarihte gözüken ek gösterge üzerinden ödeniyor. Dolayısı ile yasa yürürlüğe girmeden hemen önce kendi isteği ile emekliye ayrılmış olan kişilerin ikramiyeleri mevcut düzende ek gösterge üzerinden ödenecek. Lakin kendi iradesi ile emekli olmuş olan vatandaşlar için istisnalar söz konusu. İstisna düzenlemesi ise 5434 sayılı olan emekli sandığı kanunun 38. maddesinin altıncı fıkrası kapsamında düzenleniyor.

İstisna kapsamındaki kişiler şu şekilde:

  • Emniyet Teşkilatı mensupları ve Türk Silahlı Kuvvetler personeli gibi konuları ile belirlenmiş olan bekleme süreleri sonunda kadrosuzluk sebebi ile emekliye sevk edilen kişiler.
  • Yaş haddi nedeni ile emekliye sevk edilen kişiler.
  • Görev başında vazife malülü haline gelerek vazife malülü aylığına bağlanan kişiler.
  • Görev başındayken ölen memur dolayısı ile ölüm aylığı bağlanan kişiler.

Söz konusu belirtilen kişilere, aylığa hak kazandıkları tarihi takip eden üç ay içerisinde emekli ikramiyesinin hesaplanmasını yönelik alınan kat sayılarda meydana gelecek olan artış sebebi ile oluşacak ikramiye farkları ile ocak ilk mali yılının birinci ayı doğrultusunda katsayılar dışındaki diğer unsurlar da meydana gelecek olan artışlardan kaynaklanan ikramiye farkları doğrultusunda ayrıca ödenir.