Akromegali nedir? Akromegali neden olur?
Sağlık problemleri hayatın her alanında olan ve insanların hayatını olumsuz olarak etkileyen sorunlardandır. Peki, Akromegali nedir? Akromegali neden olur?
Akromegali hastalığı günümüzde çok fazla duyulmayan bir hastalık olsa da bazı kişiler tarafından araştırılmaktadır. El ve ayaklarda şişlik olarak tanımlanan Akromegali hastalığı aslında o kadar basit tanımlanacak bir hastalık değildir. Mesela yüzüğü parmağınıza taktınız dar geliyor, ayakkabınız ayağınızı sıkıyorsa akromegali olabilirsiniz. Peki, Akromegali nedir? Akromegali neden olur? Akromegali tedavisi var mı? tüm bu soruların cevabı yazımızda yer alıyor.
Akromegali nedir?
Elde, ayakta, yüzde veya başka bir organda aşırı büyüme ve kabalaşmayla kendini gösteren Akromegali hastalığı genelde hipofiz bezinin büyüme hormonunu olduğundan fazla salgılaması sonucu oluşmaktadır. Genelde 30 ile 50 yaş arasında görülen Akromegali Hastalığı tedavisi elbette vardır. Bu hastalığa ilk kez 1886 yılında ellerde ve ayaklarda büyüme anlamına gelen Akromegali adını Fransız Dr. Pierre Marie vermiştir.
Akromegali neden olur?
Akromegali neden olur? sorusu özellikle hastalığa yakalananlar tarafından araştırılmaktadır. Akromegali nedenleri arasında en sık görülen şey ise hipofiz bezinden salgılanan hücrelerin iyi huylu adenom salgılamasıdır. Salgılanan adenomlar ayrıca tümör olarak da adlandırılmaktadır. Fakat her tümörün kanser olmadığı gibi bu adenomlarda kanser değildir. Akromegali hastalığında olan adenomlar büyütmektedir. Yapılan son araştırmalar akromegali hastalığının az da olsa aileden geldiğini belirtmiştir.
Akromegali belirtileri nelerdir?
Akromegali belirtileri arasında birden fazla belirti vardır. Yukarıda da dediğimiz gibi hipofiz bezinin büyüme hormonunu salgılamasından dolayı oluşur. Çocuklarda görülen akromegali hipofiz bezinin büyüme hormonunu fazla salgılamasından dolayı oluştuğu için jigantizm adı verilen kontrolsüz uzamaya neden olurken, kemik gelişiminin zayıf olmasını da sağlar.