ABD'nin kamu borcunda rekor artış yaşandı
Hazine bakanlığının verilerine göre ABD'nin kamu borcu, koronavirüs salgınıyla mücadeleye yönelik harcamaların da etkisiyle ilk kez 30 trilyon doların üzerine çıktı.
ABD'nin toplam kamu borcu açıklandı. Son açıklanan verilere göre beklenenden erken gelen bir artışla ABD'nin toplam kamu borcu Ocak sonu itibarıyla 30 trilyon doları aştı. İşte detaylar....
Covid-19 Salgını Artışta Etkili
Hazine bakanlığının verilerine göre ABD'nin kamu borcu, koronavirüs salgınıyla mücadeleye yönelik harcamaların da etkisiyle ilk kez 30 trilyon doların üzerine çıktı.
Borç Eşiğindeki Artış Beklenenden Erken Oldu
ABD Kongre Bütçe Ofisi'nin (CBO) Ocak 2020'de yayımladığı raporda, kamu borcunun ancak 2025'in sonunda 30 trilyon dolara ulaşacağı öngörülmüş olsa da söz konusu borç eşiğine tahmin edilenden daha erken ulaşıldı.
ABD'nin toplam kamu borcu ise 2019'un üçüncü çeyrek verilerinden bu yana yaklaşık 7 trilyon dolarlık artış gösterdi.
2021 Yılında Yayımlanan Raporda Neler Göze Çarpıyordu?
ABD Kongre Bütçe Ofisi'nin, Mart 2021'de bütçe görünümüne ilişkin yayımladığı raporda, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına yönelik artan harcamaların etkisi hissediliyordu.
Raporda öne çıkan verilere göre kamu borcunun, gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının 2051'de yüzde 202 seviyesine ulaşacağı öngörülmüştü.
Raporda, kamu borcunun yeni tip koronavirüs salgınının da etkisiyle 2021 sonu itibarıyla GSYH'nın yüzde 102'sine denk olacağı tahmin ediliyordu.
Kamu borcunun GSYH'ya oranının 2031'de yüzde 107'ye ulaşmasının beklendiğine işaret edilen raporda, söz konusu oranın 2051'de ise neredeyse iki katına çıkarak yüzde 202'ye yükselmesi öngörülmüştü.
Maliyetler Artıyor
Raporda, artan borcun federal ve özel borçlanma maliyetlerini artırdığı, ekonominin büyümesini yavaşlattığı ve yurt dışındaki faiz ödemelerini artırdığı ifade edilmişti.
Artan borç yükünün, mali kriz ve daha yüksek enflasyon riskini de artırabileceğine işaret edilen raporda; dolara olan güvenin zayıflayabileceği, uluslar arası piyasalarda kamu ve özel sektör faaliyetlerinin finanse edilmesinin ise daha maliyetli hale gelebileceği aktarılmıştı.